Doe het met een glimlach!

Touba Mourid is een dorp in Senegal waar er zo goed als geen toerisme is. De locals zijn heel erg op hun goede en willen absoluut niet op de foto. Ze zijn verlegen of argwanend of beide en gaan je niet makkelijk aankijken met een glimlach.

Nu ben ik toch mijn eigen zelve gebleven en met mijn camera in de hand en een grote glimlach op mijn gezicht wandel ik voorbij de kraampjes van de lokale zondagsmarkt. Hier en daar komt er een klein glimlachje terug, meestal van kinderen, maar zo’n warme spontane glimlach die komt er niet. Af en toe probeer ik een foto te nemen maar dan krijg ik onmiddellijk een boze reactie. De gids vertelt me dat de lokale mensen denken dat toeristen postkaarten maken van de foto’s die ze nemen.

Dan maar verder de markt bezoeken zonder al te veel foto’s beslis ik, maar ik blijf glimlachen en spontaan ‘dag’ zeggen tegen iedereen. Opeens krijg ik hier en daar een spontane glimlach terug, wat een zalig gevoel. Die serieuze gezichten die zich omvormen tot zonnetjes, het beste moment van de dag!

Ik loop natuurlijk nog steeds rond met mijn camera in de hand en heb het grote geluk enkele nieuwsgierige meisje tegen te komen. Ze kijken me aan met vragende ogen en ik lach ze spontaan toe en neem een foto.

fullsizeoutput_a0d9Foto: Lokale zondagsmarkt, Touba Mourid, Senegal

Ze kijken een beetje bedrukt wanneer ze beseffen dat ik een foto neem maar ik laat hen snel de foto zien. Laaiend enthousiast beginnen ze van alles te vertellen in Wolof ik begrijp er natuurlijk niets van maar dat maakt eigenlijk niets uit. We wisselen glimlachen uit en dat is voldoende. We lopen nog even samen verder op de markt alsof we beste vriendinnen zijn en gaan dan elk onze weg.

Op de terugweg scroll ik door mijn foto’s en besef ik opeens wat een prachtige boodschap er in deze ervaring zit. ’Doe het met een glimlach!’.

Probeer het zelf eens uit, je voelt je opslag gelukkig wanneer je een glimlach op je gezicht hebt. En als kers op de taart krijg je dan heel vaak een spontane glimlach terug. Wat wil je nog meer. Gewoon doen!

Eveline Verhaeghe 💚✌️😁

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s